Wat is het verschil tussen smart en pure solar-laden?

Wat is het verschil tussen smart en pure solar-laden?

Polestar aan het opladen

Blog delen

Nu de zomer voorbij is en de dagen korter worden, is het tijd om na te denken over hoe je het beste kunt profiteren van zonne-energie om je elektrische auto op te laden. Er zijn twee verschillende manieren om zonne-energie te gebruiken om je auto op te laden: je kan gebruik maken van de pure solar en smart solar-stand. In deze blog leggen we het verschil uit en vertellen we waarom het nu, na de zomer, beter is om over te schakelen naar de smart solar-stand. Het is belangrijk op te merken dat deze standen verschillende namen kunnen hebben, afhankelijk van het merk van je oplaadpaal.

Wat is smart solar-laden?

Smart solar-laden, ook wel bekend als dynamic solar charging, is een geavanceerde manier om je elektrische auto op te laden met behulp van zonne-energie. Deze technologie maakt gebruik van sensoren en software-algoritmen om de hoeveelheid zonne-energie die je auto ontvangt te optimaliseren. Het systeem houdt rekening met factoren zoals de huidige zonne-intensiteit, de energiebehoefte van je auto en de beschikbare zonne-energie. Dit zorgt ervoor dat je auto op het juiste moment en met de juiste hoeveelheid energie wordt opgeladen. 

Een van de voordelen van smart solar-laden is dat het efficiënter is dan pure solar-laden. Het systeem kan de laadsnelheid aanpassen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare zonne-energie, zelfs op bewolkte dagen. 

Wat is pure solar-laden?

Pure solar-laden, ook wel bekend als fixed solar charging of static solar charging, is een eenvoudigere benadering van het gebruik van zonne-energie om je elektrische auto op te laden. Bij deze methode wordt de energie die wordt opgewekt door zonnepanelen rechtstreeks naar je auto gestuurd zonder veel rekening te houden met de veranderende omstandigheden. Het is een statische en minder flexibele manier om zonne-energie te benutten.

 

Terwijl pure solar-laden zeker voordelen heeft, zoals lagere installatiekosten, heeft het enkele nadelen, met name naarmate het weer onvoorspelbaarder wordt na de zomer. Op bewolkte dagen kan de energieproductie van zonnepanelen sterk verminderen, wat resulteert in langere laadtijden voor je auto. Dit kan frustrerend zijn als je haast hebt of afhankelijk bent van je elektrische auto voor dagelijkse ritten.

Waarom overschakelen naar smart solar-laden?

Nu de zomer voorbij is en de dagen korter worden, is het verstandig om over te schakelen naar smart solar-laden.

Waar pure solar-laden in de zomer nog voordeliger kan zijn omdat er genoeg zonlicht is om de auto mee op te laden, wordt het naarmate het weer wisselvalliger wordt, minder aantrekkelijk om deze stand van opladen te gebruiken.

Smart solar-laden past zich namelijk aan de veranderende omstandigheden aan en optimaliseert de laadsnelheid, bijvoorbeeld op bewolkte dagen. Hierdoor kun je efficiënter gebruikmaken van zonne-energie, zelfs als de zon minder schijnt. Uiteindelijk zorgt dit ook weer voor een minder grote ecologische voetafdruk.

Plus, je hebt altijd een volle batterij, omdat de tekorten van de zonne-energie worden aangevuld met energie vanuit het reguliere stroomnetwerk. Zo kom je ’s ochtends niet voor onaangename verrassingen te staan, wanneer je de auto wil pakken om naar het werk te rijden. 

Meer weten over wat slimme laadpalen zoal kunnen? Bekijk onze blog!


ev opladen

Vrijblijvende offerte

Vraag in sléchts 3 klikken gratis offertes aan voor een laadoplossing

(Ook als u nog geen elektrische auto bezit)

Deze website en uw gegevens zijn veilig

Bekijk onze video

Waarom Laadstation Installeren?

Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.

Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs

Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van laadstationinstalleren.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 324 reviews.