Hoe duurzaam is een elektrische auto? - Laadstation Installeren

Hoe duurzaam is een elektrische auto?

Auto aan laadstation

Blog delen

Je kan om verschillende manieren een elektrische auto willen aanschaffen. Neem bijvoorbeeld het rijcomfort of de vele technische snufjes die ermee gepaard gaan. Ook het duurzame karakter kan natuurlijk een rol spelen.
Elektrische auto’s worden over het algemeen als duurzamer beschouwd dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. Dit komt door een lagere uitstoot van schadelijke stoffen tijdens het rijden en het potentieel om gebruik te maken van groene stroom. De mate van duurzaamheid is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de technische verschillen tussen elektrische auto’s en auto’s die op fossiele brandstoffen rijden.
.

Wat stoot een elektrische auto uit? 


Een van de belangrijkste verschillen is de aandrijving van de auto. Elektrische auto’s gebruiken elektromotoren die worden gevoed door batterijen, terwijl auto’s die op fossiele brandstoffen rijden een verbrandingsmotor hebben.
De verbrandingsmotor van een auto stoot schadelijke gassen uit zoals koolstofmonoxide, stikstofoxiden en fijnstof, die bijdragen aan luchtvervuiling en gezondheidsproblemen veroorzaken. Elektrische auto’s hebben geen uitlaat en stoten tijdens het rijden geen schadelijke stoffen uit, waardoor ze schoner zijn voor het milieu en de volksgezondheid.

 

De bron van energie die nodig is om de auto aan te drijven speelt ook een rol. Auto’s die op fossiele brandstoffen rijden gebruiken benzine of diesel als brandstof, die afkomstig zijn van niet-hernieuwbare bronnen en die bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Elektrische auto’s gebruiken daarentegen elektriciteit als energiebron, die kan worden opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie. Wanneer elektrische auto’s worden opgeladen met groene stroom, is hun CO2-voetafdruk tijdens het rijden aanzienlijk lager dan die van auto’s die op fossiele brandstoffen rijden.

Hoe vervuilend is de productie van een elektrische auto?

Over het algemeen is de productie van een elektrische auto iets vervuilender dan die van een auto die op benzine of diesel rijdt, vanwege de productie van batterijen en andere componenten die nodig zijn voor elektrische aandrijving. 

Een elektrische auto heeft een erg grote batterij nodig. De productie van zo’n batterij kan tot wel 5 ton CO2 uitstoten. Wel is de aandrijflijn van een elektrische auto gemiddeld 2 ton lichter dan die van een niet-elektrische auto. 

De hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten tijdens de productie van een elektrische auto hangt dus af van verschiillende factoren. Er wordt aangenomen dat de productie van een elektrische auto ongeveer twee keer zoveel CO2 uitstoot als de productie van een conventionele auto met verbrandingsmotor.

polestar-laadstation
Elektrische auto opladen met mobiele telefoon

Hoe lang gaat een elektrische auto mee?

Een laatste punt is de levenscyclus van de auto. Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe lang een elektrische auto mee gaat. Afhankelijk van het type auto, de rijstijl van de bestuurder en de accu houdt een elektrische auto het gemiddeld 15 jaar vol. De batterijen hebben wat korter, die moeten gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar vervangen worden. Wel kunnen deze gerecycled worden, wat op de lange termijn voor een stuk minder uitstoot zorgt. Bovendien zijn er enkele stappen die u kunt nemen om de levensduur van de batterij van uw elektrische auto te verlengen, zoals het vermijden van extreem hoge of lage temperaturen en het gebruik van regeneratief remmen om de batterij te ontlasten.

 

 

Al met al zijn elektrische auto’s over het algemeen duurzamer dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, vooral als ze worden opgeladen met groene stroom. Ze stoten bij de productie dan wel meer uit dan een benzine- of dieselauto, op de lange termijn is het zéker de duurzaamste keuze als het gaat om een auto. 

Heb je, of krijg je, binnenkort een elektrische auto maar heb je nog geen mogelijkheid om thuis op te laden? Laat dan een laadpaal installeren! Vraag een offerte aan en krijg vrijblijvend een advies. 

Vrijblijvende offerte

Vraag in sléchts 3 klikken gratis offertes aan voor een laadoplossing

(Ook als u nog geen elektrische auto bezit)

Deze website en uw gegevens zijn veilig

Bekijk onze video

Waarom Laadstation Installeren?

Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.

Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs

Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van laadstationinstalleren.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 325 reviews.