Wat is het verschil tussen elektrisch en hybride rijden?

Wat is het verschil tussen elektrisch en hybride rijden?

BYD ATTO 3

Blog delen

ZElektrisch rijden hybride rijden zijn twee verschillende manieren om milieuvriendelijker te rijden dan met een traditionele benzine- of dieselauto. Beide technologieën hebben hun eigen voor- en nadelen en verschillen op diverse punten. In deze blog gaan we in  op de belangrijkste verschillen zodat u de meest geschikte keuze kunt maken!

Wat zijn de belangrijkste technische verschillen tussen elektrische en hybride auto's?

Elektrische auto’s zijn volledig elektrisch aangedreven en hebben geen verbrandingsmotor. In plaats daarvan hebben ze een grote accu die wordt opgeladen via een laadstation of een stopcontact. De accu drijft een elektromotor aan die de wielen van de auto laat draaien. Elektrische auto’s hebben een beperkte actieradius en moeten regelmatig worden opgeladen om te kunnen blijven rijden.

Hybride auto’s hebben zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor. De elektromotor wordt aangedreven door een kleine accu die wordt opgeladen door de verbrandingsmotor en tijdens het remmen. De elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor bij het rijden, waardoor het brandstofverbruik en de uitstoot worden verminderd. Hybride auto’s hebben over het algemeen een grotere actieradius dan elektrische auto’s en kunnen ook worden opgeladen via een stopcontact.

Elektrische auto opladen

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden ten opzichte van hybride rijden?

 

  1. Milieuvriendelijker: Elektrische auto’s stoten geen CO2 en andere schadelijke stoffen uit tijdens het rijden, terwijl hybride auto’s nog steeds fossiele brandstoffen gebruiken en daarbij uitstoot produceren. Elektrische auto’s zijn daarom milieuvriendelijker en dragen bij aan een betere luchtkwaliteit en minder klimaatverandering.
 
  1. Lagere operationele kosten: Elektrische auto’s hebben over het algemeen lagere operationele kosten dan hybride auto’s. Elektrische auto’s hebben minder onderhoud nodig omdat ze minder bewegende onderdelen hebben, waardoor er minder slijtage en reparaties nodig zijn. Ook zijn de kosten per kilometer lager omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine of diesel.
 
  1. Betere prestaties: Elektrische auto’s hebben over het algemeen betere prestaties dan hybride auto’s. Elektrische auto’s hebben direct koppel, wat betekent dat ze snel kunnen versnellen vanuit stilstand en soepel rijden bij hogere snelheden. Hybride auto’s hebben een benzinemotor die de prestaties kan beperken en zijn afhankelijk van het omschakelen tussen de elektromotor en de benzinemotor.
 
  1. Comfortabeler: Elektrische auto’s hebben over het algemeen een stillere en soepelere rijervaring dan hybride auto’s, omdat ze minder trillingen en geluid maken. Elektrische auto’s hebben ook vaak geavanceerde technologieën zoals rijhulpsystemen en een touchscreen-interface die het rijden nog comfortabeler maken.

Wat betekent het financieel om hybride of elektrisch te rijden?

Elektrische auto’s zijn duurder in aanschaf dan traditionele auto’s, maar ze zijn goedkoper in gebruik omdat de kosten voor brandstof lager zijn en omdat er minder onderhoud nodig is vanwege de afwezigheid van een verbrandingsmotor. Bovendien zijn er fiscale voordelen, zoals belastingvoordelen en subsidies, beschikbaar voor eigenaren van elektrische auto’s.

Hybride auto’s zijn duurder in aanschaf dan traditionele auto’s, maar goedkoper in gebruik dan traditionele auto’s vanwege het lagere brandstofverbruik en de lagere onderhoudskosten.

VinFast VF8 Nederland

Elektrisch of hybride?

Kortom, het heeft op verschillende punten voordelen om elektrisch of hybride te rijden ten opzichte van traditionele auto’s. Ook zijn er verschillende belangrijke voordelen van elektrisch rijden ten opzichte van hybride rijden. Zo rijden ze over het algemeen comfortabeler, zijn ze milieuvriendelijker en leveren ze betere prestaties. In ieder geval erg veel succes gewenst met het maken van de keuze van een nieuwe auto!  

Vrijblijvende offerte

Vraag in sléchts 3 klikken gratis offertes aan voor een laadoplossing

(Ook als u nog geen elektrische auto bezit)

Deze website en uw gegevens zijn veilig

Bekijk onze video

Waarom Laadstation Installeren?

Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.

Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs

Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van laadstationinstalleren.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 266 reviews.