Hoe veilig is een elektrische auto? - Laadstation Installeren

Hoe veilig is een elektrische auto?

apps elektrische auto

Blog delen

De veiligheid van een auto is altijd belangrijk, of u nu een elektrische-, diesel- of benzineauto heeft. Hoewel alle soorten auto’s aan dezelfde veiligheidsnormen moeten voldoen, zit er wel degelijk verschil tussen elektrische auto’s en andere soorten auto’s op het gebied van veiligheid. Wat zijn deze verschillen en maakt het uit in de keuze tussen een elektrische auto of een andere soort auto?

Wat zijn de verschillen in veiligheid tussen een elektrische auto en benzine- en dieselauto’s?

Allereerst hebben elektrische auto’s een grotere botsveiligheid dan traditionelere auto’s. Hoewel de meeste auto’s voorzien zijn van airbags en kreukelzones, hebben elektrische auto’s vaak een lager zwaartepunt dan andere soorten auto’s. Dit betekent dat de elektrische auto een betere wegligging heeft en dus ook minder snel om kan kantelen. Ook bevatten elektrische auto’s vaak nieuwere technologieën, omdat ze simpelweg meer van deze tijd zijn. Hierdoor zijn veiligheidstechnologieën van elektrische auto’s vaak meer ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld autonome noodremmen en betere cruise control. 

Een ander voordeel van elektrische auto’s is het relatief lagere risico op pech. Dit komt doordat het aandrijfsysteem van elektrische auto’s minder bewegende onderdelen bevat dan auto’s met verbrandingsmotoren, wat de kans op slijtage verminderd. Ook produceren elektrische veel minder schadelijke uitlaatgassen dan bijvoorbeeld benzineauto’s. Dit verbetert uiteindelijk de luchtkwaliteit en zorgt ervoor dat u en mensen in de omgeving schonere lucht inademen.  

Een groot verschil tussen elektrische auto’s en andere soorten auto’s is de stilte. Elektrische auto’s maken veel minder geluid tijdens het rijden. Hoewel dit beter is voor het milieu, moeten de bestuurders van elektrische auto’s wel opletten dat andere weggebruikers de auto soms niet goed aan horen komen. Hierdoor is sinds 2019 de Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS) verplicht op elektrische auto’s, wat maakt dat ze beter hoorbaar zijn als ze minder dan 20 kilometer per uur rijden. Dit maakt elektrische auto’s nog veiliger. 

Eerder schreven we een blog over brandveiligheid van elektrische auto’s. Meer weten? Lees de blog hier

Hoe veilig is een eigen laadstation?

Een eigen laadstation is in principe veilig, als de installatie zorgvuldig door professionals wordt gedaan. Zij zullen de juiste veiligheidsmaatregelen bij langs gaan om te zorgen dat het laadstation efficiënt werkt. Zo mag een laadstation bijvoorbeeld niet te veel elektrische spanning veroorzaken in het stroomnet van uw huis.

Laadstations moeten altijd op een veilige locatie geplaatst worden. Allereerst is dit een plek die beschermd is tegen weersomstandigheden, bijvoorbeeld tegen regen of sneeuw. Dit verlengt de levensduur van een eigen laadstation. Ook is de plek van een laadstation veilig als het nabij de elektrische aansluiting van uw huis zit. Dit is efficiënter en goedkoper, omdat er dan minder lange bekabeling nodig is. 

Kortom is een elektrische auto een veilige keuze voor u, omdat die een betere wegligging heeft, geavanceerdere technologieën, een laag risico op pech en minder schadelijke uitlaatgassen. Daarnaast maken elektrische auto’s sinds 2019 ook geluid als ze minder dan 20 km/u rijden. Een eigen laadstation is ook veilig, mits het door professionals wordt geïnstalleerd.

Offerte aanvragen

Vraag in sléchts 3 klikken vrijblijvende offertes aan

(Ook wanneer je nog geen elektrische auto bezit)

Deze website en je gegevens zijn veilig

Veelgestelde vragen over de veiligheid van elektrische auto's

Elektrische auto’s hebben over het algemeen een grotere botsveiligheid, een lager zwaartepunt en geavanceerdere veiligheidstechnologieën zoals autonome noodremmen. Het lagere risico op pech en verminderde uitstoot dragen ook bij aan de veiligheid.

Een eigen laadstation is veilig, mits professioneel geïnstalleerd. Professionals zorgen voor de juiste veiligheidsmaatregelen en plaatsing op een locatie beschermd tegen weersinvloeden. Het voorkomt ook te veel elektrische spanning in het huisstroomnet.

Benieuwd naar de kosten? Vraag eenvoudig een vrijblijvende offerte aan voor het professioneel installeren van een eigen laadstation via ons aanvraagformulier. Aanvraagformulier

Bekijk onze video

Waarom Laadstation Installeren?

Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.

Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs

Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van laadstationinstalleren.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 324 reviews.