Hoe werkt bidirectioneel laden? - Laadstation Installeren

Hoe werkt bidirectioneel laden?

hyundai-v2x-laadstation-installeren

Blog delen

‘Wat is bidirectioneel laden?’, ‘Kan ik mijn elektrische auto als thuisaccu gebruiken?’ Dat zijn vragen die wij vaak krijgen. Omdat je met bidirectioneel laden veel geld kan besparen beantwoorden we deze vraag graag. In dit artikel leggen wij precies uit wat dit inhoudt en wat de voordelen hier van zijn.

Hoe kan ik mijn auto accu als thuisaccu gebruiken?

In plaats van een thuisaccu aanschaffen, kan je sommige auto’s ook gebruiken als thuisaccu. Dit kan door bidirectioneel laden. Wat bidirectioneel laden inhoudt is dat je stroom uit de auto gebruikt voor in of rondom je woning of pand.

Weinig auto’s kunnen stroom vanuit de auto naar het stroomnet leveren. Dit komt omdat stroom van de auto moet worden omgezet van wisselstroom naar gelijkstroom. Het omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom en andersom kan alleen met V2X (vehicle-to-everything).

De Hyundai IONIQ 5 kan bidirectioneel laden
kia-ev6-laadstation-installeren
De KIA EV6 kan bidirectioneel laden

Hoe werkt bidirectioneel laden?

Met bidirectioneel laden kan je de accu van je elektrische auto gebruiken als thuisaccu. Zodra je de elektrische auto aan de lader hebt,  kan je de zonne-energie stroom opslaan in de accu van je auto. Hierdoor hoef je niet terug te leveren en kan je geld besparen.

Vooral bij elektrische auto’s met een groter accu capaciteit kan de aanschaf van een thuisaccu uitgesloten worden. In dit geval kan je elektrische auto een oplossing voor je dagelijks vervoer en je stroom thuis zijn.

Welke automerken kunnen bidirectioneel laden?

De volgende elektrische auto’s kunnen bidirectioneel laden:
 • Hyundai IONIQ 5
 • Kia EV6 en Kia Niro EV (nieuwste uitvoering)
 • Volvo EX90
 • Volkswagen ID.3 en Volkswagen ID.4 (let op de juiste update)
 • Polestar 3
Bent u benieuwd naar de kosten voor een laadpaal? Klik dan hier om vrijblijvende offertes aan te vragen.

Advies of hulp nodig?

Heb je advies of hulp nodig bij een laadoplossing thuis of op werk? Wij helpen je graag verder. Neem telefonisch contact met ons op via 06 – 34089469 of per mail via info@laadstationinstalleren.nl.

Vrijblijvende offerte

Vraag in sléchts 3 klikken gratis offertes aan

(Ook als u nog geen elektrische auto bezit)

Deze website en uw gegevens zijn veilig

Bekijk onze video

Waarom Laadstation Installeren?

Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.

Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs

Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!

4 comments

 1. Geert

  Goedemorgen,

  technisch kan bidirectioneel laden al. Is dit in de praktijk ook al mogelijk mbt wettelijke kaders/regelgeving. Is er al vrijgave vanuit de overheid hiervoor.

  1. Herman Witterholt

   Technisch gezien is bidirectioneel laden al mogelijk. Dit betekent dat de elektrische auto niet alleen energie kan ontvangen, maar ook energie kan terugleveren aan het net of kan gebruiken voor andere apparaten. Wat betreft de wettelijke kaders en regelgeving, het lijkt erop dat er geen specifieke beperkingen zijn die het gebruik van bidirectioneel laden in de weg staan. Het is belangrijk om te vermelden dat, hoewel bidirectioneel laden technisch mogelijk is, er nog steeds bepaalde uitdagingen zijn die moeten worden aangepakt voordat het op grote schaal kan worden geïmplementeerd. Deze kunnen variëren van technische uitdagingen, zoals de noodzaak voor speciale laadapparatuur, tot bredere problemen, zoals de impact op het elektriciteitsnet. Wil je hier graag meer over weten of een prijsopgave ontvangen voor een bidirectionele laadpaal? Vraag dan een offerte aan via onze link: https://laadstationinstalleren.nl/offerte/

 2. Olfers

  Kan de bmw 325 ook opladen tijdens de rit?

  1. Herman Witterholt

   Ja, de BMW 325, als een plug-in hybride model, kan inderdaad opladen tijdens het rijden. Dit wordt bereikt door middel van regeneratief remmen, waarbij de energie die normaal verloren gaat tijdens het remmen, wordt omgezet in elektriciteit en wordt gebruikt om de batterij op te laden.

   Echter, het is belangrijk om te vermelden dat regeneratief remmen niet voldoende is om de batterij volledig op te laden. Voor een volledige oplaadbeurt thuis kunt u uw elektrische of Plug-in Hybride BMW bijzonder gemakkelijk opladen met een Wallbox. Bij ons kunt u hiervoor een vrijblijvende offerte ontvangen via de volgende link: https://laadstationinstalleren.nl/offerte/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van laadstationinstalleren.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 324 reviews.