Hoe werkt een laadpaal? - Laadstation Installeren

Hoe werkt een laadpaal?

laadpaal-opladen-auto

Blog delen

We weten allemaal wel ongeveer hoe een laadpaal er uit ziet, maar hoe werkt een laadpaal en het elektrisch laden? In dit artikel leggen wij onder andere uit of je een laadpaal kan installeren, wat een laadpas is en wat de kosten zijn voor een laadpaal thuis.

Kan ik een laadpaal installeren?

Volledig elektrische auto’s en Plugin Hybrids komen doorgaans in 4 categorieën laadvermogen: 3,7kW, 7,4kW, 11kW en 22kW. Plugin Hybrids hebben meestal een laadvermogen van 3,7kW. Hiervoor heb je een laadpaal geschikt voor 1 fase opladen tot 16Ampère nodig. Oudere EV of juist sommige nieuwere PHEV beschikken over een laadvermogen van 7,4kW. Ook voor deze auto’s volstaat een laadpaal geschikt voor 1 fase opladen, maar dan wel tot 32 Ampère.

De huidige generatie EV beschikken bijna allemaal over een laadvermogen van 11kW. Hiervoor heb je een 3 fase laadpaal nodig tot 16Ampère (3x 3,7kW). Dan zijn er nog enkele EV, zoals de Renault Zoe of de Smart EQ, met een AC laadvermogen van 22kW. Om dit laadvermogen volledig te benutten heb je een laadpaal nodig geschikt voor 3 fase opladen tot 32 Ampère (3x 7,4kW). Hou er rekening mee dat je meestal wel een upgrade in de meterkast nodig hebt om dit aan te kunnen.

Bekijk dus goed wat het laadvermogen van je auto is om te bepalen welke laadpaal je nodig hebt. Echter nieuwere auto’s beschikken ook steeds meer over een groter laadvermogen. Het kan dus aan te raden zijn om ook met het oog op de toekomst toch te kiezen voor een groter laadvermogen dan je nu nodig hebt. Denk bijvoorbeeld ook aan de waarde die het meebrengt voor je huis.

Snelladen, ook wel bekend als DC- laden, is een veel krachtigere vorm van opladen en kan een vermogen tot wel 250kW bereiken. Deze vindt je doorgaans alleen bij openbare laadstations. Hiervoor is een vermogen nodig waar de meeste meterkasten in huis niet geschikt voor zijn.

laadpas-thuis
Een laadpas is vaak alleen nodig bij een publieke laadpaal

Wat is een laadpas?

Een laadpas is nodig voor het starten van het elektrisch laden van de auto. Een laadpas is vaak nodig bij openbare laadstations. Bij een laadstation thuis is vaak geen laadpas nodig. 

Hoe werkt een laadpas?

Dit werkt als volgt: bevestig de laadkabel aan jouw auto. Scan jouw laadpas bij de laadpaal door hem voor de scanner te houden, hierna zal het laden automatisch beginnen. Om het laden te stoppen kan je de laadpas opnieuw voor de scanner houden, daarna kan je de laadkabel losmaken. 

Bekijk hier het stappenplan:

  1. Bevestig de laadkabel aan jouw auto
  2. Houd de laadpas voor de scanner, hierna zal het laden automatisch beginnen
  3. Scan jouw laadpas opnieuw om te stoppen met laden
  4. Maak de laadkabel los

Wat kost een laadpaal?

Een laadpaal inclusief installatie voor thuis kost tussen de € 500 en € 3000. De kosten voor een installatie zijn afhankelijk van:

  • Het type laadpaal
  • De afstand tussen het laadstation en de meterkast
  • De te verrichten graaf- en straatwerkzaamheden
  • Eventuele verzwaring in de meterkast naar 3-fasen

Ben je benieuwd wat een laadstation installatie thuis kost? Vraag dan vrijblijvende offertes aan via onze website.

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Het volledig opladen van een elektrische auto thuis kost ongeveer € 24, uitgaande dat je elektrische auto een accu capaciteit van 40 kWh (250 km actieradius) heeft en de kosten voor één kWh € 0,60 zijn.

Gemiddeld kost één kWh (kilowattuur) tussen de € 0,50 en € 0,70. Deze tarieven zijn afhankelijk van je energiecontract.

Advies nodig?

Heb je advies of hulp nodig bij een laadoplossing thuis? Wij helpen je graag verder. Neem telefonisch contact met ons op via 06 – 34089469 of per mail via info@laadstationinstalleren.nl.

Vrijblijvende offerte

Vraag in sléchts 3 klikken gratis offertes aan

(Ook als u nog geen elektrische auto bezit)

Deze website en uw gegevens zijn veilig

Bekijk onze video

Waarom Laadstation Installeren?

Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.

Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs

Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van laadstationinstalleren.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 139 reviews.