Om je elektrische auto op te laden, heb je verschillende soorten laadstations. Er valt een onderscheid te maken tussen AC en DC laden. We merken dat er af en toe onduidelijkheid heerst over wat precies de verschillen zijn. In deze blog bespreken we de basistechniek van AC en DC laden en leggen we je de belangrijkste verschillen uit.
Wat is het verschil tussen AC en DC stroom?
AC-stroom is de stroom die standaard afkomstig is van het elektriciteitsnet. Dit betekent dus dat alle stroom die uit uw stopcontact komt AC-stroom is. AC is de afkorting voor ‘alternating current’ en staat voor wisselstroom. Bij wisselstroom wisselt de spanning continu tussen positief en negatief.
DC-stroom is de stroom die nodig is om apparaten op te kunnen laden. DC staat voor ‘direct current’ en staat voor gelijkstroom. Het woord zegt het misschien al, maar gelijkstroom is de spanning continu gelijk. Belangrijk om te weten is dat om een apparaat op te laden, AC stroom altijd moet worden omgezet naar DC stroom.
Wat betekent AC laden?
Zoals al kort uitgelegd, is het voor het opladen van apparaten nodig om AC stroom om te zetten naar DC stroom. Als we het hebben over het opladen van elektrische voertuigen, kan dit binnen of buiten het voertuig gebeuren. Als je je elektrische auto AC oplaadt, gebeurt dit binnen de auto. Dat betekent dat er in je auto een converter zit, die de AC stroom omzet naar DC stroom. Deze manier van laden is vandaag de dag de meest gangbare.
Wat betekent DC laden?
DC laden betekent dat je elektrische auto zelf niet de AC stroom hoeft om te zetten. In dit geval wordt de stroom al in de lader omgezet, waardoor de gelijkstroom rechtstreeks van je laadstation naar je auto wordt vervoerd. Omdat de AC stroom al in de lader wordt omgezet naar DC stroom, zijn DC laders vaak groter. Ook komen ze op dit moment nog minder voor, maar daar komt verandering in. Hieronder leggen we uit waarom!
Wat laadt sneller, AC of DC?
DC laden gaat sneller dan AC laden. Daarom wordt DC laden ook wel ‘snelladen’ genoemd. Omdat bij DC laden de omvorming plaatsvindt in het laadstation zelf en niet in de auto, is het dus mogelijk om een grotere converter te gebruiken. Deze converter kan meer vermogen in één keer aan dan de converter die je vindt in de gangbare elektrische auto.
Dit zorgt er dus voor dat DC laden een stuk sneller gaat dan AC laden. Zo kan je een elektrische auto in wel 15 minuten opladen, terwijl dit bij AC laden soms wel een aantal uur kan duren.
De laatste tijd is de DC lader dan ook steeds meer in trek. Zeker langs de snelweg en bij openbare laadstations vind je steeds meer van dit type lader voor je elektrische auto.
Ook maakt de DC lader zijn opmars naar de mensen thuis. Hoewel de AC lader op dit moment nog het meest gebruikelijk is op het werk of thuis, merken we dat de behoefte om thuis de auto snel op te kunnen laden verder groeit.
Heb je, of krijg je, binnenkort een elektrische auto maar heb je nog geen mogelijkheid om thuis op te laden? Laat dan een laadpaal installeren! Vraag een offerte aan en krijg vrijblijvend een advies.
Vrijblijvende offerte
Vraag in sléchts 3 klikken gratis offertes aan voor een laadoplossing
(Ook als u nog geen elektrische auto bezit)
Deze website en uw gegevens zijn veilig
Bekijk onze video
Waarom Laadstation Installeren?
Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.
- Een laadoplossing die écht aansluit bij uw wensen
- De beste laadpaal voor thuis
- Betaal niet te veel. Vergelijk offertes via onze website
- Persoonlijk advies bij het kiezen van een laadpaal
- Altijd de beste prijs. Overal in Nederland
- Persoonlijk advies bij het kiezen van een laadpaal
- Laadoplossingen die écht aansluiten bij uw wensen
- Dé beste laadpaal voor thuis
- Uitstekende service op uw gewenste locatie
- Betaal niet te veel. Vergelijk & Kies
Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier
U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs
Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!