Is mijn laadpaal aftrekbaar van de belasting? - Laadstation Installeren

Is mijn laadpaal aftrekbaar van de belasting?

Laadpaal belastingvoordelen

Blog delen

Nu het leven voor steeds meer mensen maar duurder blijft worden, is het goed om na te denken over manieren waarop je geld kan besparen. Ook als je een laadpaal gaat installeren is het handig om te kijken naar wat er allemaal mogelijk is. In deze blog behandelen we wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot het aftrekken van je laadpaal van de belasting.

Laadpaal aftrekbaar van belasting-Laadstation installeren

Is een laadpaal aftrekbaar van de belasting als particulier?

Laadpalen kunnen aftrekbaar van de belasting zijn als particulier. Als u bijvoorbeeld kunt aantonen dat het plaatsen van een laadpaal gebeurt ten behoeve van de verduurzaming van uw woning, zijn er zeker mogelijkheden om belastingvoordel te krijgen bij het plaatsen van een laadpaal. 


Een voorwaarde is dat de laadpaal is geplaatst in of in de directe nabijheid van uw woning. Ook moet u beschikken over een zogenaamde ‘intelligente’ laadpaal. Dit is een laadpaal waarvan de laadtijd en het vermogen worden aangestuurd door een energiebeheersysteem. Vanaf 1 januari 2023 kunt u aanspraak maken op een belastingvoordeel van 30% als u een nieuwe laadpaal laat plaatsen die aan de voorwaarden voldoet. 

Twijfelt u eraan of uw laadpaal fiscaal aftrekbaar is? Neem dan contact op met de belastingdienst. 

Is een laadpaal zakelijk fiscaal aftrekbaar?

Ja, een laadpaal installeren voor een elektrische auto kan in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar zijn voor zakelijk gebruik. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer de laadpaal wordt geplaatst op het terrein van een bedrijf en wordt gebruikt voor het opladen van een elektrische auto die op naam van het bedrijf staat.

De kosten voor de aanschaf en installatie van de laadpaal kunnen in dat geval worden afgetrokken als investeringskosten voor de onderneming. Daarnaast kan ook de btw op de aanschaf- en installatiekosten van de laadpaal worden teruggevorderd als voorbelasting.

Ook kun je in Nederland gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA is een verlaagd tarief voor bedrijven die investeren in milieuvriendelijke technologie. Om in aanmerking te komen voor de MIA, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Meer informatie over de MIA kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Vrijblijvende offerte

Vraag in sléchts 3 klikken gratis offertes aan voor een laadoplossing

(Ook als u nog geen elektrische auto bezit)

Deze website en uw gegevens zijn veilig

Bekijk onze video

Waarom Laadstation Installeren?

Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.

Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs

Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van laadstationinstalleren.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 325 reviews.