Wat is een NIO Power Swap Station?

Wat is een NIO Power Swap Station?

power swap station NIO

Blog delen

De ontwikkelingen in de techniek rondom elektrische auto’s groeit gestaag. Zo ook op het gebied van de laders van de auto’s. Eerder schreven we al een blog over wat snel-laden inhoudt. In deze blog besteden we aandacht aan een betrekkelijk nieuw fenomeen, althans in Europa: battery swapping, iets wat tot nog toe alleen kan in een NIO Power Swap Station.

Wat is battery swapping?

Battery swapping is een technologie waarbij de lege batterij van een elektrische auto wordt vervangen door een volledig opgeladen batterij, in plaats van dat de auto wordt opgeladen via een laadstation. Battery swapping kan plaatsvinden in een zogenaamd ‘power swap station’. Op dit moment is elektrische auto producent ‘NIO’ in Nederland nog het enige bedrijf dat ze plaatst. Het is een project dat in de kinderschoenen staat; in februari 2023 plaatsten ze het vierde station.

Het idee achter battery swapping is om de tijd die het kost om een ​​elektrische auto op te laden, te verminderen en zo het gebruiksgemak van elektrische auto’s te vergroten. Het kan vooral handig zijn voor chauffeurs die lange afstanden rijden en geen tijd hebben om lang te wachten op een laadstation.

Hoe werkt battery swapping?

Zoals uitgelegd vindt battery swapping plaats in, op dit moment, een battery swap station van NIO. Hiervan zijn er vier in heel Nederland. Zo’n station heeft de grootte van ongeveer twee garageboxen en heeft de capaciteit voor het ‘swappen’ van 312 batterijen per dag. Het station kan 13 batterijen met een vermogen van 20 tot 80kW tegelijk opladen. Dit gebeurt op een manier waarop het elektriciteitsnet en de batterijen veilig zijn. Er vinden geen pieken plaats in het stroomnet. Het ‘swappen’ zelf is erg eenvoudig; u rijdt naar een station, verwijdert de lege batterij en vervangt het met een nieuwe, opgeladen batterij. Hiervoor hoef je zelf bijna niks te doen: het station is volledig geautomatiseerd en zorgt er zelf voor dat de batterijen verwisseld worden.

Waar in Nederland kan ik een NIO Power Swap Station vinden?

In Nederland zijn op dit moment 4 plekken waar u een NIO battery swap station kunt vinden. Deze zijn in Den Hoorn, Apeldoorn, Tilburg en Utrecht. Dit is, als we NIO mogen geloven, nog maar het begin. In China heeft het bedrijf zo’n 1400 battery swap stations gerealiseerd en ze richten erop om aan het eind van 2023 tot een aantal van 120 stations in Europa te komen.

elektrische auto opgeladen animatie

Waar ligt de toekomst van battery swapping?

Hoewel battery swapping een veelbelovende technologie is, wordt het momenteel nog niet veel gebruikt in de auto-industrie. Er zijn nog enkele uitdagingen op het gebied van standaardisatie van batterijformaten en kosten van de batterijwisselstations die moeten worden overwonnen voordat het op grote schaal kan worden toegepast. Het kan tijd kosten voordat deze overkomen worden. 

 Wel gaat er steeds meer aandacht naar uit. Zo trok de Amerikaanse president Biden behoorlijk wat geld uit om de groei van de stations te stimuleren. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar wat de toekomst op dit gebied te brengen heeft, zeker omdat dit fenomeen in China al zoveel voeten in de aarde heeft gekregen. Zeker interessant om in de gaten te houden!

Vrijblijvende offerte

Vraag in sléchts 3 klikken gratis offertes aan voor een laadoplossing

(Ook als u nog geen elektrische auto bezit)

Deze website en uw gegevens zijn veilig

Bekijk onze video

Waarom Laadstation Installeren?

Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.

Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs

Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van laadstationinstalleren.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 268 reviews.