Waarom zijn elektrische auto's zo duur?

Waarom zijn elektrische auto’s zo duur?

laadstation aan de wand

Blog delen

Elektrische auto’s zijn steeds populairder geworden in de afgelopen jaren, maar een van de grootste obstakels voor veel potentiële kopers is de hoge prijs. Waarom zijn elektrische auto’s zo duur en is er hoop voor de toekomst? In deze blog zullen we deze vragen beantwoorden en bespreken we ook waarom het financieel voordelig kan zijn om een elektrische auto te rijden. 

Wat maakt de productie van elektrische auto's duurder dan die van traditionele auto's?

Een van de grootste redenen waarom elektrische auto’s momenteel duurder zijn dan hun benzine- of diesel-aangedreven tegenhangers, is dat de productiekosten hoger zijn. Elektrische auto’s bevatten dure batterijen en elektronische componenten, zoals de motor en de omvormer, die nodig zijn om de energie van de batterij om te zetten in aandrijfkracht. Daarnaast is er een gebrek aan schaalvoordelen in de productie, aangezien de productie van elektrische auto’s nog relatief laag is vergeleken met traditionele auto’s.

Wat is het toekomstperspectief voor de prijzen van elektrische auto's?

Hoewel elektrische auto’s momenteel duurder zijn, is er hoop voor de toekomst. De prijs van lithium-ionbatterijen, die de belangrijkste component van elektrische auto’s zijn, is de afgelopen jaren dramatisch gedaald en zal naar verwachting blijven dalen. Bovendien wordt verwacht dat de productie van elektrische auto’s exponentieel zal toenemen naarmate meer autofabrikanten elektrische modellen op de markt brengen. Dit zal naar verwachting leiden tot schaalvoordelen in de productie en een daling van de productiekosten.

laadpaal thuis

Waarom kan het financieel voordelig zijn om een elektrische auto te kopen?

Hoewel elektrische auto’s momenteel duurder zijn om te kopen dan traditionele auto’s, kan het op de lange termijn financieel voordelig zijn om elektrisch te rijden. Elektrische auto’s hebben lagere gebruikskosten dan benzine- of diesel-aangedreven auto’s, omdat elektriciteit goedkoper is dan brandstof en elektrische auto’s efficiënter zijn in het omzetten van energie in beweging. Daarnaast zijn er fiscale voordelen en subsidies beschikbaar voor het kopen van een elektrische auto. In Nederland zijn er verschillende regelingen die de aankoop- en gebruikskosten voor eigenaren van elektrische auto’s verder verlagen. Lees hierover meer in onze blog over belastingvoordeel bij elektrisch rijden.

 

Verdere kostenbesparingen kunnen worden gerealiseerd door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen om de auto op te laden. Als de stroom afkomstig is van zonnepanelen of windturbines, kan de brandstofkosten tot nul worden gereduceerd.

Waarom een elektrische auto overwegen?

Elektrische auto’s zijn momenteel duurder om te kopen dan traditionele auto’s vanwege hogere productiekosten en een gebrek aan schaalvoordelen. Echter, met de verwachte toename van de productie en de daling van de batterijprijzen, zal de prijs van elektrische auto’s waarschijnlijk blijven dalen en uiteindelijk op een punt komen waarop elektrische auto’s concurrerend zijn in prijs met traditionele auto’s. Daarom is het zeker het overwegen waard om een elektrische auto aan te schaffen. U doet namelijk een investering in de toekomst van uzelf en die van de wereld!

Vrijblijvende offerte

Vraag in sléchts 3 klikken gratis offertes aan voor een laadoplossing

(Ook als u nog geen elektrische auto bezit)

Deze website en uw gegevens zijn veilig

Bekijk onze video

Waarom Laadstation Installeren?

Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.

Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs

Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van laadstationinstalleren.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 139 reviews.