Hoe kan ik mijn elektrische auto het goedkoopste opladen?

Hoe kan ik mijn elektrische auto het goedkoopste opladen?

elektrische auto opladen met gebruik van zonnepanelen

Blog delen

Met de huidige stroomprijzen is het zaak om zo slim mogelijk om te gaan met energie. De elektrische auto is een grootverbruiker, dus het is goed om daar wat aandacht aan te besteden om op die manier de kosten zo laag mogelijk te houden. Laadstation Installeren heeft voor u een aantal zaken op een rij gezet, waar u uw voordeel mee kan doen.

Op welke dag en tijdstip kan ik het beste opladen?

Als u in het bezit bent van een dubbele energiemeter, zorg dan dat u gebruik maakt van de daltarieven. Een dubbele meter kent 2 tarieven: Normaal en Dal. Op de meter wordt Dal aangegeven met T1 en Normaal met T2. Op dit moment zijn de laagste tarieven als u een nieuw contract aangaat voor Normaal €0,63 en Dal €0,53. Dit scheelt dus al gauw zo’n 10 cent per kWh!

Het normaaltarief geldt op weekdagen tussen 7.00 en 23.00 uur (sommige regio’s 21.00). Tijdens de overige uren van de dag, het weekend en op officiële feestdagen betaal je het daltarief. In deze uren kunt u dus het beste de auto gaan laden! Switchen van een enkele naar een dubbele meter is normaliter kosteloos. 

Hoe kan ik zonne-energie benutten voor mijn auto?

Heeft u zonnepanelen? Zet dan de auto aan de lader zodra de zon op de panelen staat. De stroom wordt dan direct ingezet om de auto op te laden, dit levert financieel veel meer op dan de stroom terug te leveren.

Kan ik het beste laden via een stopcontact of via een laadstation?

Een laadstation laadt tot 11 kWh, een stopcontact tot 2,3 kWh.

Laden via een laadpaal gaat dus 4 tot 5 keer sneller.
Het Duitse ADAC heeft onderzoek gedaan naar de laad efficiëntie. Hieruit kwam naar voren dat hoe langzamer je laadt, hoe meer stroom er verloren gaat. Via het stopcontact gaat er 12 tot 24 procent verloren en bij een laadstation gaat dit om 6 tot 10 procent. Afhankelijk van merk en model.

Een laadstation laadt dus efficiënter dan een stopcontact en is daarom goedkoper!

laadpaal-thuis
Bekijk ons aanbod Wallbox thuisladers.
openbaar opladen

Kan ik het beste thuis opladen of openbaar opladen?

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of thuis laden goedkoper is dan via een openbare laadpaal. Het belangrijkste is u goed in de tarieven te verdiepen. Ten eerste: wat is de kWh prijs die u thuis betaald? Als dit onder de €0,40 zal een laadstation vrijwel altijd voordeliger zijn. Thuis laden is daarnaast praktisch gezien veel fijner.

Bij een openbare laadpaal is snelladen vrijwel altijd duurder dan normaal laden. De actuele prijzen liggen vanaf €0,40 per kWh en bij snelladen zit dit op €0,60. Let op dat er vaak ook starttarieven betaald moeten worden tussen de €0,12 tot €0,36 per sessie. Met een abonnement kan het starttarief als het ware afgekocht worden, dat is ook een kwestie van berekenen hoe vaak u laadt en wat de abonnementskosten per maand zijn.

Vond u dit een goede blog? Bij ons kunt u uw laadkosten omlaag brengen door punt 3 en 4 te realiseren en een laadstation voor thuis aan te schaffen of te laten installeren. 

Vrijblijvende offerte

Vraag in sléchts 3 klikken gratis offertes aan voor een laadoplossing

(Ook als u nog geen elektrische auto bezit)

Deze website en uw gegevens zijn veilig

Bekijk onze video

Waarom Laadstation Installeren?

Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.

Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs

Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van laadstationinstalleren.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 139 reviews.