Is laadpaalkleven strafbaar? - Laadstation Installeren

Is laadpaalkleven strafbaar?

renault zoe openbaar opladen

Blog delen

De auto langer laten staan bij een laadpaal wekt steeds meer irritatie op. Wat zijn hier nu precies de regels? In het kort heeft de Hoge Raad in 2022 de uitspraak gedaan dat het is toegestaan om een elektrische auto bij een laadpaal te laten staan als deze is opgeladen. Het is niet verboden om je auto bij een laadpaal te laten staan zolang je parkeergeld betaalt. Dus het is niet strafbaar om je auto bij een laadpaal te laten staan als deze al is opgeladen, zolang je het parkeergeld betaalt.

Wat is laadpaalkleven?

Laadpaalkleven houdt in dat een laadpaal voor elektrische voertuigen gebruikt wordt zonder dat de auto opgeladen wordt. Dit kan betekenen dat iemand zijn elektrische auto bij een laadpaal parkeert zonder deze op te laden, of dat iemand de laadpaal gebruikt om zijn elektrische auto op te laden terwijl die al opgeladen is.

Dit kan een probleem zijn omdat het de beschikbaarheid van laadpalen voor andere elektrische voertuigen kan beperken en omdat het kan leiden tot inkomsten derving voor de eigenaar van de laadpaal.

Degene die zijn auto te lang laat staan bij een laadpaal wordt ook wel laadpaalklever genoemd.

openbaar laadstation kleven
auto opladen

Is het toegestaan om een elektrische auto bij een laadpaal te laten staan als deze is opgeladen?

Het is niet specifiek verboden om een elektrische auto bij een laadpaal te laten staan als deze is opgeladen. Echter, het kan zijn dat er beperkingen zijn op hoe lang een elektrische auto bij een laadpaal mag staan, afhankelijk van de locatie waar de laadpaal staat. Deze beperkingen zullen dan beschreven moeten staan in de gemeentelijke APV (Algemeen Plaatselijke Verordering).  Ondanks dat het voorkomt dat de gemeente op deze grond een boete geeft, kan deze aangevochten worden via het gerecht. Dit kan veel juridisch gedoe betekenen, dus wij raden aan zoveel mogelijk de lokale regels te volgen.

Daarnaast mag een brandstofauto sowieso niet geparkeerd staan bij een openbare laadpaal, dan kan er een boete opgelegd worden.

Hoe kan ik laadpaalkleven voorkomen?

Er zijn een aantal manieren waarop je laadpaalkleven kunt voorkomen:

  1. Als je voertuig is opgeladen, haal dan de stekker eruit en verplaats je auto zodat een andere persoon gebruik kan maken van de laadpaal.
  2. Overleg met je gemeente of er specifieke regels gelden (zoals een: APV, Algemeen Plaatselijke Verordening) voor het gebruik van laadpalen in jouw omgeving. Sommige gemeenten kunnen bijvoorbeeld specifieke tijden hebben waarop laadpalen vrij moeten zijn voor gebruik door andere personen.
  3. Je kunt ook overwegen om een eigen laadpaal te installeren op je eigen terrein. Op deze manier heb je altijd toegang tot een laadpaal wanneer je die nodig hebt. Gebruik ons offerte-aanvraag formulier voor het ontvangen van gratis offertes van een laadoplossing thuis.
  4. Zorg ervoor dat je je elektrische voertuig op de juiste manier aansluit op de laadpaal. Als je het voertuig niet op de juiste manier aansluit, kan dit leiden tot laadproblemen en kan het voertuig blijven staan terwijl het nog niet aan het laden is. Bekijk via onze blog: “Hoe werkt een laadpaal?” hoe je een openbaar laadstation gebruikt.

Vrijblijvende offerte

Vraag in sléchts 3 klikken gratis offertes aan voor een laadoplossing

(Ook als u nog geen elektrische auto bezit)

Deze website en uw gegevens zijn veilig

Bekijk onze video

Waarom Laadstation Installeren?

Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.

Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs

Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van laadstationinstalleren.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 336 reviews.