Hoe zit het met belastingvoordeel bij elektrisch rijden?

Hoe zit het met belastingvoordeel bij elektrisch rijden?

Laadpaal voor particulier gebruik

Blog delen

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland, mede dankzij de vele belastingvoordelen die het met zich meebrengt. Als je elektrisch rijdt, kom je namelijk in aanmerking voor verschillende subsidies en belastingregelingen. In deze blog bespreken we de belangrijkste regels rondom belastingvoordeel bij elektrisch rijden voor zowel particulieren als bedrijven.

Welke subsidies zijn er voor elektrische auto's?

Als je een elektrische auto koopt, kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Momenteel is er de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), die particulieren subsidie biedt bij aankoop of lease van een nieuwe of tweedehands elektrische auto. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type auto en de aanschaf- of leaseprijs. Voor een nieuwe auto kun je maximaal €4.000 ontvangen en voor een tweedehands auto maximaal €2.000. Het subsidiebedrag wordt rechtstreeks verrekend bij de aanschaf of lease van de auto.

 

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL): Bedrijven die investeren in een elektrische auto kunnen in aanmerking komen voor de VAMIL. Met deze regeling kunnen bedrijven een investering in een milieuvriendelijke auto willekeurig afschrijven. Dit betekent dat het bedrijf zelf kan bepalen in welk jaar de investering wordt afgeschreven, waardoor de belastingdruk kan worden verlaagd.

Naast deze subsidies zijn er ook nog regionale subsidies en gemeentelijke regelingen beschikbaar voor elektrische auto’s. Het is verstandig om deze goed in de gaten te houden als je van plan bent om een elektrische auto aan te schaffen.

belastingvoordelen elektrisch rijden

Welke belastingvoordelen gelden in Nederland bij elektrische auto's?

 

  1. Geen aanschafbelasting (BPM): Bij aanschaf van een volledig elektrische auto betaal je geen BPM.
  2. Geen motorrijtuigenbelasting (MRB): Voor volledig elektrische auto’s hoef je tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
  3. Milieu-investeringsaftrek (MIA): Voor bedrijven die investeren in een volledig elektrische auto kunnen in aanmerking komen voor MIA. De aftrek bedraagt momenteel 13,5% van het investeringsbedrag.
  4. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Bedrijven die investeren in een volledig elektrische auto kunnen ook in aanmerking komen voor KIA. De aftrek bedraagt momenteel maximaal 28% van het investeringsbedrag.

Hoe zit het met de bijtellingstarieven op een elektrische auto?

Als je een elektrische auto van de zaak rijdt, betaal je een bijtelling over het privégebruik van de auto. Bij een elektrische auto betaal je op dit moment een bijtelling van 8% over de cataloguswaarde tot €45.000 en 22% over het bedrag daarboven. Voor auto’s die na 1 januari 2022 op kenteken worden gezet, geldt een bijtelling van 16% over de gehele cataloguswaarde. Voor hybride auto’s gelden andere tarieven, afhankelijk van het type en de CO2-uitstoot. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de bijtellingstarieven voordat je een auto aanschaft.

laadstation of laadpaal aan de wand

Hoe verder?

Elektrisch rijden biedt veel belastingvoordelen, zoals subsidies, een lage bijtelling en geen MRB. Het is echter belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en tarieven voordat je een elektrische auto aanschaft. Houd er ook rekening mee dat de regelingen en tarieven regelmatig worden aangepast. Het is daarom verstandig om de actuele informatie te raadplegen bij de Rijksoverheid of een belastingadviseur.

We schreven ook een blog over hoe het zit met de wegenbelasting de komende jaren. Klik hier om daar meer over te weten. 

Vrijblijvende offerte

Vraag in sléchts 3 klikken gratis offertes aan voor een laadoplossing

(Ook als u nog geen elektrische auto bezit)

Deze website en uw gegevens zijn veilig

Bekijk onze video

Waarom Laadstation Installeren?

Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.

Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs

Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van laadstationinstalleren.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 325 reviews.