Laadstation en laadpaal, wat is het verschil?

Laadstation en laadpaal, wat is het verschil?

laadstation of laadpaal aan de wand

Blog delen

Elektrische voertuigen worden steeds populairder en daarom wordt er ook steeds meer geïnvesteerd in de infrastructuur voor elektrisch laden. Maar als je nog nieuw bent in de wereld van elektrisch rijden, kan het lastig zijn om de verschillende soorten laadpunten uit elkaar te houden. Zo hoor je vaak de termen “laadstation” en “laadpaal” voorbij komen, maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blogpost gaan we dieper in op de verschillen tussen laadstations en laadpalen, zodat je beter begrijpt welk type laadpunt het beste past bij jouw behoeften.

Wat is de definitie van een laadstation?

Volgens de RVO is de definitie als volgt: “Een laadstation is een fysiek object met één of meer laadpunten.” 

De interface van een laadstation kan verschillende elementen bevatten, waaronder status LED’s, displays, toetsen en betaalpas-/RFID-lezers. Er zijn ook laadstations die werken zonder deze elementen en zonder de noodzaak van identificatie via een pas. Deze staan bekend als ‘plug & charge’ laadstations, waarbij het voertuig automatisch wordt geïdentificeerd zodra de laadkabel is aangesloten. Het belangrijkste element in de definitie van een laadstation is dat het één user interface heeft.

laadstation aan de wand
Bron: RVO

Wat is de definitie van een laadpaal?

Een laadpaal staat feitelijk synoniem voor een laadstation, het is dus exact hetzelfde. Dit wetende gaan we hieronder nog wat extra uitleg geven over het laadstation, de figuur laat duidelijk zien wat wat is.

Het laadstation wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en kan gebruikt worden om de batterijen van elektrische voertuigen op te laden. Laadstations kunnen op diverse locaties geplaatst worden, zoals op straat, bij parkeerplaatsen of op terreinen van bedrijven. Ze zijn ontworpen om veilig en gemakkelijk in gebruik te zijn en kunnen verschillende oplaadsnelheden en -vermogens bieden, afhankelijk van het type laadstation en het voertuig dat wordt opgeladen.

Wat is het verschil tussen een laadpaal en een laadstation?

Een laadpaal is volgens de RVO exact hetzelfde als een laadstation, maar in feite is de term paal onjuist. Een laadpaal is meer dan alleen een paal. Aan een laadpaal kunnen meerdere laadstations gemonteerd worden. Een elektrische auto kan opgeladen worden door te koppelen met de connector van het laadstation.

De volgende definities worden door de RVO (Rijksoverheid) gelijkgesteld:

  • Laadstation
  • Laadpaal
  • Oplaadpaal
  • Laadzuil

Heb je, of krijg je, binnenkort een elektrische auto maar heb je nog geen mogelijkheid om thuis op te laden? Laat dan een laadpaal installeren thuis! Vraag een offerte aan en krijg vrijblijvend een advies. 

Bron

Laden van elektrische voertuigen: Definities en toelichting. (2021, januari). Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Geraadpleegd op 16 februari 2023, van https://www.rvo.nl/

Vrijblijvende offerte

Vraag in sléchts 3 klikken gratis offertes aan voor een laadoplossing

(Ook als u nog geen elektrische auto bezit)

Deze website en uw gegevens zijn veilig

Bekijk onze video

Waarom Laadstation Installeren?

Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.

Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs

Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van laadstationinstalleren.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 324 reviews.