Wat is de subsidie op een elektrische auto in 2023?

Wat is de subsidie op een elektrische auto in 2023?

kia-ev-6-subsidie

Blog delen

Vanaf 10 januari 2023 kunt u weer in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren, oftewel de SEPP. Deze regeling geldt voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto’s en is tot 29 december 2023 beschikbaar. Belangrijk om te benoemen is dat het subsidiebudget niet verhoogd zal worden als de subsidiepot leeg is. Als de subsidiepot leeg is, betekent dit dat u niet langer in aanmerking komt voor de subsidie.

Wat is SEPP?

De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) is van kracht sinds 1 juli 2020 en loopt tot en met 31 december 2024. Het doel van de regeling is om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor de lage- en middenklasse. Elk jaar wordt er een maximum budget vastgesteld. Houd er rekening mee dat het vastgestelde subsidiebedrag voor 2023 alleen geldig is in dat jaar. Als u in 2023 een elektrische auto koopt en de subsidiepot is op, kunt u in 2024 geen subsidie meer aanvragen voor deze aankoop. Houd dit in gedachten bij het kopen van uw elektrische auto.

openbaar laadstation kleven

Wanneer kom je in aanmerking voor de SEPP?

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet u woonachtig zijn in Nederland en moet uw auto 100% elektrisch zijn. Daarnaast mag u nog niet eerder een aanvraag hebben ingediend voor de SEPP. Deze voorwaarden zijn noodzakelijk om uw aanvraag bij de RVO in te kunnen dienen.

Verder stelt de RVO een paar aanvullende eisen. Allereerst dient de elektrische auto als particulier te zijn gekocht of geleased. De datum van aankoop moet op 1 januari 2023 of later zijn verricht. Mocht de aankoop verricht zijn in 2022 komt u helaas niet meer in aanmerking voor de subsidie.

De elektrische auto heeft daarbij minimaal 120 kilometer actieradius en is minimaal 12.000 en maximaal 45.000 euro. De catalogusprijs in het kentekenregister is leidend. Daarnaast dient de gekochte auto minimaal 3 jaar op uw naam te staan. De RVO controleert dit regelmatig. Het gevolg hiervan kan zijn dat een deel van de subsidie terugbetaald moet worden.

Let op! Het is geen voorwaarde dat de auto al geleverd is bij het aanvragen van de subsidie. U kunt dus direct na de aankoop van de auto een aanvraag indienen.

Hoe hoog is de subsidie voor elektrische auto’s?

De subsidie is geldig voor zowel nieuwe als tweedehands auto’s:

 • Koop nieuwe auto

  U kunt subsidie aanvragen van € 2.950 voor een nieuwe auto die u koopt. Dit is alleen mogelijk met een koopovereenkomst die na 1 januari 2023 is afgesloten.
 • Koop gebruikte auto

  U kunt subsidie aanvragen van € 2.000 voor een gebruikte auto die u koopt. Dit is alleen mogelijk met een koopovereenkomst die na 1 januari 2023 is afgesloten.
 • Private lease nieuwe auto

  U kunt subsidie aanvragen van € 2.950 voor een nieuwe auto die u via private lease afneemt. Dit is alleen mogelijk met een leaseovereenkomst die na 1 januari 2023 is afgesloten.
 • Private lease gebruikte auto

  U kunt subsidie aanvragen van € 2.000 voor een gebruikte auto die u via private lease afneemt. Dit is alleen mogelijk met een leaseovereenkomst die na 1 januari 2023 is afgesloten.

Hoe hoog is het SEPP budget?

Het budget voor SEPP is in totaal 99,4 miljoen euro. Dit is onderverdeeld in twee categorieën:

 • €67 miljoen voor nieuwe elektrische personenauto’s (bij koop en lease)
 • €32,4 miljoen voor gebruikte elektrische personenauto’s (bij koop en lease).

Het budget ligt ongeveer 10 procent hoger dan in 2022. Het bedrag betrof toen 90 miljoen euro.

Je kan de SEPP aanvragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit kan via https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sepp.

Vrijblijvende offerte

Vraag in sléchts 3 klikken gratis offertes aan voor een laadoplossing

(Ook als u nog geen elektrische auto bezit)

Deze website en uw gegevens zijn veilig

Dien uw offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

U ontvangt vrijblijvende offertes van onze gecertificeerde installateurs

Bij goedkeuring van een offerte wordt het laadstation geleverd en/of geïnstalleerd!

Bekijk onze video

Waarom Laadstation Installeren?

Via onze website ontvangt u alleen offertes die écht aansluiten bij uw wensen. Vergelijk vrijblijvende offertes en kies de beste oplossing die bij u past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van laadstationinstalleren.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 139 reviews.